Clonant la MicroSD de la Raspberry Pi a OpenBSD per garantir un servei 24x7

Clonant la MicroSD de la Raspberry Pi a OpenBSD per garantir un servei 24x7

El meu nuvolet és una Raspberry Pi B+ amb FreeBSD 12 i tinc prou serveis corrent tots els dies. En aquest xicotet article vull ensenyar com ho faig per clonar targetes MicroSD per tal de no experimentar mai un sistema corrupte i tenir que fer reinstal·lacions de zero.

Ja són més de cinc anys, i puc afirmar que un servidor de dades, de tipo NAT, és una gran alternativa si el muntem a una Raspberry Pi. Tinc uns quants articles ací a la meua web personal com [1] o [2] o [3] i més que he anat escrivint sobre modificacions i instal·lacions diverses.

I, com que de vegades una tarjeta SD pot fallar, és millor sempre tenir una còpia de seguretat completa, una imatge completa de la SD, per tal de poder recuperar el sistema en cas de caiguda o de que apareguen errors d'escriptura/lectura a la tarjeta. Això ho farem amb dd d'una manera molt senzilla.

Bàsicament, per entendre dd cal saber que fa còpies de discs complets o de particions i que funciona de la següent manera:

dd ORIGE DESTÍ

Per a fer un backup de la targeta MicroSD on tenim el nostre servidor funcionant a la Raspberry farem:

doas dd if=/dev/rsd1c of=/home/joan/nuvolet-23maig.img bs=32m

La MicroSD és de 32GB, i tot el sistema FreeBSD de la MicroSD m'ocupa uns 30Gb. Quan anem a clonar la MicroSD cal fer-ho des d'una amb la mateixa capacitat.

Clonarem una nova MicroSD fent la direcció inversa, i cremant la tarjeta amb la imatge creada prèviament amb:

$ doas dd if=/home/joan/nuvolet-23maig.img of=/dev/rsd1c bs=32m

+ info:

- Clonant la MicroSD de la Raspberry Pi a FreeBSD
- Formatejant un disc dur extern de 160Gb en FAT32 a OpenBSD

Doncs bé això és tot, espere que trobes útil aquest article i que et motive a compartir els teus trucs, els teus coneixements i els teus experiments amb el Programari Lliure. Pensa-ho, va, que la Comunitat del Programari Lliure va creixent gràcies a la documentació, el disseny, la formació o la programació, sigues part de la Comunitat :-)

La cultura i la lliure circulació de les idees és l'arma més efectiva contra les dictadures del pensament i contra la ignorància.

Utilitats

NAVEGACIÓ SENSE RATOLÍ

- Tab següent enllaç.
- Shift+Tab anterior enllaç.
- Enter activa l'enllaç.
- Alt+esquerra anar arrere.

CONTRAST DE COLORS

Accessibilitat - Color Negre
Accessibilitat - Color Groc
Accessibilitat - Color Verd

Accessibilitat - Color Blau
Accessibilitat - Color Crema
Accessibilitat - Color Blanc

 

PORTADES ALTERNATIVES