Migrant la web d'un hosting comercial a un hosting DIY amb la Raspberry Pi 4 i FreeBSD 13

Migrant la web d'un hosting comercial a un hosting DIY amb la Raspberry Pi 4 i FreeBSD 13

En aquest article explique com he traslladat el(s) meu(s) domini(s) i el(s) meu(s) projecte(s) web a un servidor propi amb IP dinàmica corrent dins d'una Raspberry Pi funcionant amb FreeBSD 13.

Ha arribat el dia, per fi! Aquest hack era un tema que tenia pendent i he aprofitat uns dies de vacances per a migrar dominis i muntar-me el meu servidor sense dependre mai més de hostings comercials. He tingut servidors comercials, servidors col·laboratius amb altres informàtics i servidors propis a casa, però ara la veritat és que amb la Raspberry Pi tenim una tecnologia ultra lleugera, que no consumeix quasi energia ni es calenta oferint serveis 24x7, i a banda no ocupa espai, aleshores ja tocava fer aquest muntatge.

Tinc des de fa més de 5 anys una Raspberry Pi 2 amb dos discs durs de 4TB oferint serveis 24x7 (encara que es reinicia automàticament cada nit a les 23:59h) i ara aquesta Raspberry Pi 2 conviurà amb una nova, la Raspberry Pi 4, amb 8GB de memòria RAM i funcionant amb FreeBSD 13, el servidor web Nginx i el servidor MariaDB, i el rendiment dels projectes Drupal és espectacular, no hi ha discussió.

El primer que he fet és traslladar cada domini que vull al meu registrador favorit, Gandi.net, que és un registrador de dominis que faig servir des de fa 20 anys i que ofereix molts serveis amb un panel de control fàcil i net:
gandi i FreeDNS afraid amb la Raspberry Pi

Passat un temps, quan introduim la clau secreta del dmini i ens aproven la transferència del domini, ja el tindrem al nostre panel de control i el podrem configurar perfectament:
gandi i FreeDNS afraid amb la Raspberry Pi

Ara entra en joc Afraid.org que ofereix DNS per a entorns amb IP dinàmica, al igual que fa DynDNS també. Faig servir FreeDNS Afraid des de fa, també, més de 20 anys. FreeDNS funciona amb FreeBSD, és molt estable i ofereix molts serveis, com per exemple registre de dominis i subdominis, albergar els nostres propis dominis (com és el cas que vull fer), ofereix subdominis d'altres persones gratuïts i més. Amb FreeDNS Afraid podré tindre sempre un domini amb la IP assignada en eixe moment al router.

A continuació configuraré el meu domini amb els següents quatre DNS de Afraid.org i ja tot dependrà de FreeDNS Afraid:

ns1.afraid.org
ns2.afraid.org
ns3.afraid.org
ns4.afraid.org

I ara ja podem anar al projecte FreeDNS Afraid per a configurar-nos el nostre domini:
gandi i FreeDNS afraid amb la Raspberry Pi

Ara aniré a la secció de dominis i afegiré un nou domini:
gandi i FreeDNS afraid amb la Raspberry Pi

Escriuré el nom del meu domini, joancatala.net, i guardaré les dades:
gandi i FreeDNS afraid amb la Raspberry Pi

Veurem que ja hem afegit el domini i s'ens mostrarà un missatge informatiu. En principi pot tardar uns minutets des de que FreeDNS active el nostre domini sempre que detecte els DNSs que hem configurat en el primer pas en el registrador gandi.net:
gandi i FreeDNS afraid amb la Raspberry Pi

En cas de que no el detecte per que o bé l'hem introduït malament o bé perquè encara no ha actualitzat el llistat de servidors, s'ens mostrarà el missatge de color roig BROKEN però serà temporalment fins que tinguem ben configurats els DNS de FreeDNS en el nostre registrador. En el meu cas, l'ha registrat bé en qüestió de segons i ja veiem el domini 'joancatala.net' en el meu llistat de dominis:
gandi i FreeDNS afraid amb la Raspberry Pi

Ara anem a l'apartat de subdominis (perquè podem fer ús de subdominis dels meus propis dominis o de dominis d'altres persones) veurem que "joancatala.net" encara no està configurat.
gandi i FreeDNS afraid amb la Raspberry Pi

Aleshores, li ficarem la IP que tenim actualment al servidor i guardarem. Ja tenim el nostre domini controlat per FreeDNS Afraid i amb la IP actual que tenim al nostre router. En teoria tot hauria d'estar funcionant bé:
gandi i FreeDNS afraid amb la Raspberry Pi

I ara, des de la columna esquerra de la web de FreeDNS Afraid, on diu Dynamic DNS, tens diferents codis per a configurar-te al Crontab del teu servidor per a que refresque la IP cada n minuts per tal de que el domini sempre estiga disponible a internet.

Per exemple, podria un refresc cada 5 minuts podria ser paregut a:

2,7,12,17,22,27,32,37,42,47,52,57 * * * * sleep 1; wget --no-check-certificate -O - https://freedns.afraid.org/dynamic/update.php?xxx= >> /tmp/freedns_@el_teu_domini.log 2>&1 &

Tens ja els exemples fets a la secció Dynamic DNS de la web, no tindràs massa problemes amb açò.

Doncs bé això és tot, espere que trobes útil aquest article i que et motive a compartir els teus trucs, els teus coneixements i els teus experiments amb el Programari Lliure. Pensa-ho, va, que la Comunitat del Programari Lliure va creixent gràcies a la documentació, el disseny, la formació o la programació, sigues part de la Comunitat :-)

La cultura i la lliure circulació de les idees és l'arma més efectiva contra les dictadures del pensament i contra la ignorància.

Utilitats

NAVEGACIÓ SENSE RATOLÍ

- Tab següent enllaç.
- Shift+Tab anterior enllaç.
- Enter activa l'enllaç.
- Alt+esquerra anar arrere.

CONTRAST DE COLORS

Accessibilitat - Color Negre
Accessibilitat - Color Groc
Accessibilitat - Color Verd

Accessibilitat - Color Blau
Accessibilitat - Color Crema
Accessibilitat - Color Blanc

 

PORTADES ALTERNATIVES