Eliminant les estreles d'una astrofotografia fàcilment amb StarNet 2

Eliminant les estreles d'una astrofotografia fàcilment amb StarNet 2

En aquest nou article sobre el PixInsight t'explique com podem separar fàcilment les estreles d'una nebulosa per tal de poder processar la nebulosa sense modificar les estreles. Sembla màgia, sembla Ia com dirien hui en dia els influencers de Youtube, però és un programari desenvolupat per Nikita Misiura (desenvolupador de Starnet) i ara el 24 de gener de 2022 va publicar la versió 2 de StarNet i funciona super bé.

Cal dir que hi ha qui diu que StarXTerminator funciona molt millor, però a mi StarNet 2, dins del PixInsight, ja em va super bé. No ho dic perquè siga de pagament, PixInsight també ho és, sinó perquè amb StarNet ja tinc el que necessite.

INSTAL·LACIÓ
Ara instal·lar StarNet 2 és molt fàcil, més que la primera versió.

Anirem a http://starnetastro.com/ i descarregarem la última versió d'StarNet 2. No necessitem desinstal·lar la versió 1, StarNet 2 funcionarà igualment.

A continuació, descomprimirem el paquet zip i veuràs les instruccions d'instal·lació al fitxer README.txt. Simplement hem de copiar els fitxers "StarNet2_weights.pb", "libtensortflow_framework.2.dylib", "libtensortflow.2.dylib" i "StarNet2-pxm.dylib" d'StarNet 2 en la carpeta "bin" de PixInsight.

Després, obrirem Pixinsight i importarem StarNet 2.
Segurament ara a l'obrir PixInsight ens obre una finestra dient-nos que tenim noves actualitzacions, i ahí hauria d'estar StarNet 2. Si no s'obre res, anirem a:
Go to Process > Modules > Install Modules. Farem clic en "Search", i ahí hauríem de veure StarNet 2, i li donarem a "Install".

Ara vaig a mostrar-te el que podem fer amb StarNet 2 en aquestes dues imatges: a l'esquerra tenim la nebulosa de la flama i la nebulosa del cap de cavall. I a la dreta tenim l'estrela Sadr i tota una gran nebulosa densa del nucli galàctic que vaig fotografiar l'estiu passat.

PixInsight i StarNet 2

Anirem al procés StarNet 2, i veurem que es tracta nomès d'una xicoteta pantalleta on podem triar 128 bits o 256 bits. Per defecte està en 256 bits, que és molt millor i que jo t'ho recomane, encara que trigue un poc més de temps.

PixInsight i StarNet 2

En aquesta versió 2 d'StarNet podrem separar les estreles en la imatge lineal, super bona aquesta funció.

També podem seleccionar crear una màscara amb les estreles, de manera que ens crearà una imatge sense la nebulosa, nomès amb les estreles. Jo sempre habilite aquesta opció. Açò ens anirà bé per molts motius si volem fer una reducció d'estreles o si volem "jugar" amb colors i saturació de la nebulosa sense que perjudique a les estreles, ja que si comencem a pujar la llum o el contrast en tota la fotografia original també estaríem modificant la llum i contrast a les estreles.

Doncs bé, a mi m'ha tardat 4 minuts, perquè la fotografia de l'estrela Sadr està super carregada d'estreles, però ho ha fet molt bé com podràs veure.

PixInsight i StarNet 2

Ara ho farem també de la primera nebulosa de l'esquerra, la nebulosa de la flama i la nebulosa del cap de cavall, i aquesta vegada no ha trigat quasi res perquè no té tantes estreles.
I també queda super bé:

PixInsight i StarNet 2

RESULTATS
Doncs bé, ara ja has vist què podem aconseguir amb StarNet 2. Ací, a continuació, et deixe les imatges originals de les nebuloses, i el que hem obtingut: per una banda la nebulosa i per altra una fotografia nomès amb les estreles.

Nebulosa del cavall i nebulosa de la flama:
StarNet 2StarNet 2StarNet 2

Nebulositats en Sadr (Constel·lació del Cisne):
StarNet 2StarNet 2StarNet 2

Doncs bé això és tot, espere que trobes útil aquest article i que et motive a compartir els teus trucs, els teus coneixements i els teus experiments amb el Programari Lliure. Pensa-ho, va, que la Comunitat del Programari Lliure va creixent gràcies a la documentació, el disseny, la formació o la programació, sigues part de la Comunitat :-)

La cultura i la lliure circulació de les idees és l'arma més efectiva contra les dictadures del pensament i contra la ignorància.

Utilitats

NAVEGACIÓ SENSE RATOLÍ

- Tab següent enllaç.
- Shift+Tab anterior enllaç.
- Enter activa l'enllaç.
- Alt+esquerra anar arrere.

CONTRAST DE COLORS

Accessibilitat - Color Negre
Accessibilitat - Color Groc
Accessibilitat - Color Verd

Accessibilitat - Color Blau
Accessibilitat - Color Crema
Accessibilitat - Color Blanc

 

PORTADES ALTERNATIVES