Prova molts sistemes operatius des del navegador amb Distrotest

Prova molts sistemes operatius des del navegador amb Distrotest

Distrotest és un projecte que ofereix la possibilitat de provar més de 240 sistemes operatius des del navegador. En aquest article et conte el que m'ha agradat.

Normalment no faig articles sobre coses que no siguen experiments, instal·lacions i configuracions pròpies que faig al treball o a casa, però considere prou rellevant aquest projecte ja que ens estalvia temps i ens ofereix una oportunitat de conèixer sistemes operatius de manera senzilla i ràpida, sense necessitat de fer la instal·lació del SO que vullgues probar a un VMM, Qemu, VirtualBox, VMware o una màquina física.

La pàgina web de Distrotest és https://distrotest.net, té una aparença de l'antiga escola, però la seua funcionalitat és molt bona i ràpida. Han muntat màquines amb Qemu i la veritat és que el rendiment és molt bo.

Vaig conèixer aquest projecte fa dos dies, i vull fer un esment ací al meu blog perquè em sembla interesantíssim poder provar i experimentar amb distribucions de GNU/Linux, sistemes operatius BSD i altres, sense necessitat de preparar una instal·lació amb VirtualBox o a una màquina, sinó que simplement des del navegador podem obrir una màquina virtual cómodament. En dos paraules: bru tal.

Ací deixe un llistat dels sistemes operatius que m'agraden més i que recomane provar-los des de la web de Distrotest.

- Vàries versions d'OpenBSD

- FreeBSD, on tenen les versions 11.3 i 12.0, entre altres.

- Dos versions amb distint escriptori de GhostBSD

- DragonFly BSD

- HardenedBSD

- MidnightBSD

- NetBSD

- Redox, un sistema operatiu de tipus UNIX escrit en Rust.

- rescatux, una distribució GNU/Linux útil per a resetejar contrasenyes a GNU/Linux o Windows, solventar problemes de l'arranc, particionat, i més coses.

- Trident és un projecte amb FreeBSD i l'escriptori Lumina, no l'habia provat encara i gràcies a distrotest pots experimentar i trastejar tot el que vulgues.

- ReactOS és un sistema operatiu lliure que té per objectiu ser un clon de un clon de Windows NT pel que fa al seu nucli i ser compatible amb els seus binaris i controladors.

- PearOS (GNU/Linux) és una distro de GNU/Linux que ha fet un gran treball per a semblar un entorn MacOS X. Em sembla molt curiosa aquesta distro.

- KolibriOS és un sistema operatiu lliure, és molt molt ràpid, i està escrit completament en llenguatge assemblador usant el FASM.

Doncs bé això és tot, espere que trobes útil aquest article i que et motive a compartir els teus trucs, els teus coneixements i els teus experiments amb el Programari Lliure. Pensa-ho, va, que la Comunitat del Programari Lliure va creixent gràcies a la documentació, el disseny, la formació o la programació, sigues part de la Comunitat :-)

La cultura i la lliure circulació de les idees és l'arma més efectiva contra les dictadures del pensament i contra la ignorància.

Utilitats

NAVEGACIÓ SENSE RATOLÍ

- Tab següent enllaç.
- Shift+Tab anterior enllaç.
- Enter activa l'enllaç.
- Alt+esquerra anar arrere.

CONTRAST DE COLORS

Accessibilitat - Color Negre
Accessibilitat - Color Groc
Accessibilitat - Color Verd

Accessibilitat - Color Blau
Accessibilitat - Color Crema
Accessibilitat - Color Blanc

 

PORTADES ALTERNATIVES